طراحی صفحات وب با وردپرس

در این مقاله در مورد وردپرس به انگلیسی wordpress صحبت میکنیم و توضیح خواهیم داد وردپرس چیست و چطور میشه با اون یک سایت اینترنتی پیاده سازی کرد. پس در ادامه با ماه همراه باشید.

از حدود ده الی پانزده سال پیش تعداد سایتهای اینترنتی خیلی کم بودند و حتی برای جستجوی یک سایت نیاز به سرچ کردن در موتورهای جستجو نبود و اکثر کاربران آدرس سایتهای مورد نیاز خود را حفظ بودند. در آن زمان خیلی از سایتها به صورت استاتیک (ایستا) بودند و اغلب در نرم افزار فرانت پیج (Front Page) مایکروسافت طراحی می شدند. ( نرم افزار فرانت پیج دیگر وجود ندارد) و بسیاری از سایتهای دیگر با زبانهای برنامه نویسی cgi، asp، php و html ساده طراحی شده بودند.

بعدها یک سیستم مدیریت محتوای ساده به نام مویبل تایپ عرضه شد که سایتها و وبلاگها تا حدودی از حالت ایستا درآمدند.

بسیاری از کاربرانی که علاقه به نوشتن در اینترنت داشتند به وبلاگ نویسی روی آوردند و سرویسهایی نظیر بلاگ اسکای، پرشین بلاگ، بلاگفا و میهن بلاگ بحث داغ آن روزها بودند. هزینه های ثبت دامنه و هاست سرسام آور بود و کمتر کسی میتوانست به آرزوی داشتن یک سایت اینترنتی ساده برسد.

ظهور وردپرس

در واقع وردپرس اولین سیستم مدیریت محتوا نبود که عرضه شد و قبل از آن مامبو، زوپس، دیتالایف انجین و جوملا خدایی میکردند تا اینکه در سال ۲۰۰۳ وردپرس به عنوان یک پروژه جدید ایجاد شد. نسخه اولیه آن که تنها یک سیستم مدیریت محتوا برای وبلاگ‌ها بود که توسط مت مولن و مایکل لیتل به صورت متن‌باز منتشر شد.

وردپرس چیست؟

وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا (CMS) یا Content Management System است که به زبان PHP نوشته شده و پایگاه داده آن MySql است.

وردپرس برای شما یک سایت یا بلاگ راه اندازی میکند و کاربران برای شخصی سازی سایت خود نیاز به دانستن دانش برنامه نویسی ندارند.

وردپرس به چه چیزی نیاز دارد؟

برای راه اندازی یک سایت با wordpress شما به یک دامنه اینترنتی و هاست نیاز دارید تا در مرحله اول یک سایت ساده و ابتدایی راه اندازی کنید.

هاست وردپرس چیست؟

هاست وردپرس فضای قرارگیری محتویات پوشه وردپرس در سرور است و معمولا از سرور لینوکس استفاده می شود. هاست مخصوص وردپرس دقیقا برای این محصول بهینه شده و ماژولهای مورد نیاز وردپرس در سرور و سی پنل قرار داده شده است.

آموزش نصب وردپرس در هاست

اگر هاست مناسب تهیه کرده باشید برای نصب وردپرس فقط کافی است محتویات پوشه وردپرس که از مرجع اصلی وردپرس دانلود کردید را در هاست خود آپلود کنید و در سی پنل یک دیتابیس برای آن ساخته و سپس آدرس دامنه خود را در مرورگر وارد کنید. در این مرحله صفحه نصب وردپرس باز می شود که با وارد کردن اطلاعاتی نظیر نام دیتابیس و نام کاربری و کلمه عبور مربوط به یوزر دیتابیس به راحتی و با چند کلیک سایت شما راه اندازی می شود.

آموزش نصب وردپرس در لوکال

نصب وردپرس در لوکال یا کامپیوتر شخصی(جهت تست و مرور اطلاعات) دقیقا مشابه نصب بر روی سرور است. فقط برای اینکار باید کامپیوتر خود را به سرور تبدیل کنید که.توسط نرم افزارهای Xampp و Wamp Server میتوانید اینکار را انجام دهید.

وردپرس نصب شده در لوکال در اینترنت نمایش داده نمی شود و تنها بازدید کننده آن شما هستید!

چطور با وردپرس یک سایت حرفه ای طراحی کنیم؟

وردپرس خام که هیچ افزونه و ماژولی بر روی آن نصب نیست صرفا فقط یک سایت بلاگ یا صفحه اطلاعات یا ترکیبی از هر دو است. ولی با نصب افزونه ها و قالب میتوانید سایت مورد نظر را شخصی سازی کنید. به طور مثال سایت مجله اینترنتی نگارشات را مشاهده کنید. این سایت در واقع یک محله اینترنتی است که حاوی مقاله و اخبار است. سایت نگارشات با وردپرس پیاده سازی شده و با نصب قالب و چندین افزونه به شکلی که مشاهده می کنید شخصی سازی شده است.

یا سایت شخصی مهندس علی رمضانی بنیانگذار مجموعه زرین افزار که آن نیز با وردپرس راه اندازی شده و یک سایت رزومه، معرفی و نمونه کار است و با قالب و صفحه ساز المنتور شخصی سازی شده است.

قالب وردپرس

قالب سایت در تعریف اولیه همان شکل و ظاهری است که کاربران شما از سایتتان مشاهده می کنند. مثل نحوه قرارگیری مطالب، منوها، ساید بار و رنگ و فونت و …

برخی از قالب های حرفه ای وردپرس در تنظیماتشان امکان شخصی سازی سایت را دارا هستند و با چند کلیک این امر میسر خواهد شد و برخی از قالبها به کمک افزونه ها شخصی سازی می شوند. قالبهای حرفه ای معمولا در خودشان یک صفحه ساز اختصاصی دارند یا با صفحه سازهای معروف به راحتی ارتباط برقرار می کنند.

افزونه های صفحه ساز وردپرس

وقتی صحبت از صفحه ساز وردپرس می شود بدون شک نوک پیکان به سمت المنتور نشانه می رود. در نگاه بعد افزونه Visual Composer نیز طرفداران خاص خود را دارد.

با تسلط بر این افزونه ها به راحتی میتوانید بدون نیاز به هزینه برای خرید قالبهای گران قیمت سایت خود را به هر شکل و شمایلی که میخواهید طراحی کنید.

فروشگاه اینترنتی با وردپرس

با اینکه سیستمهای مدیریت محتوای زیادی برای راه اندازی فروشگاه اینترنتی وجود دارد ولی بسیاری از کاربران ترجیح میدهند فروشگاه خود را با وردپرس پیاده سازی کنند. افزونه های زیادی برای اینکار وجود دارد ولی پرطرفدارترین و بهترین افزونه فرشگاه ساز وردپرس افزونه معروف ووکامرس است.

ووکامرس (woocommerce) از قابلیتهای زیادی برخوردار است و تقریبا میتوان هر نوع فروشگاهی را با آن راه اندازی کرد. با ترکیب ووکامرس و المنتور میتوان یک فروشگاه حرفه ای ساخت، حتی شبیه دیجیکالا! البته شبیه دیجیکالا!

سئوی سایت وردپرس

سئو شدن یک سایت به لینک سازی ها و محتوا نویسی و فاکتورهای دیگری بستگی دارد و وب مستر آن سایت باید به مباحث سئو مسلط باشد یا از یک متخصص سئو بهره ببرد و خیلی به نوع سایت بستگی ندارد. البته این صحبت زمانی صدق میکند که سایت مذکور روشهای برنامه نویسی و پیاده سازی استاندارد را طی کرده باشد.

سایت وردپرسی هم در صورتی که به صورت استاندارد پیاده سازی شده باسد و از سرعت بالایی برخوردار باشد بخشی از مسیر سئو را پیش رفته و برای بخش دیگر آن باید اصول سئو که ربطی به نوع سایت ندارد را انجام داد. مثل محتوای خوب و بهینه، لینک سازی و بحث offPage و …

توسعه دهندگان وردپرس برای کمک به سئو کردن سایت وردپرسی نیز چندین افزونه ساخته اند که در بخشی ازمراحل سئو به کاربران کمک میکنند.

دو مورد از معروفترین این افزونه ها Yoast Seo و Rank Math Seo می باشند که به کاربران در بخش هایی از مراحل سئو از جمله ساخت محتوای بهینه، ساخت اسکیما و … کمک میکنند.

افزونه های سئوی وردپرس سایت شما را سئو نمیکنند. به این معنا نیست که این افزونه ها را نصب کنیم و تمام! آنها به عنوان دستیار به شما کمک میکنند.

امنیت وردپرس

بحث امنیت وردپرس پر جستجوترین سوال کاربران است. یکی از ایراداتی که به وردپرس گرفته می شود معمولا بحث امنیت آن است. البته وردپرس دائما در حال بروزرسانی و رفع حفره های امنیتی است ولی بطور کلی هک شدن سایت وردپرسی معمولا به خاطر ایراد در هسته وردپرس نیست و اکثر موارد به خاطر افزونه هایی است که دارای باگ هستند. خیلی از افزونه های نال شده یا عامدانه دارای باگ نفوذ پذیری هستند یا چون نال هستند و از قابلیت بروزرسانی خودکار برخوردار نیستند معمولا از مزیت آپدیت و برطرف سازی آنی حفره های امنیتی پس از شناسایی برخوردار نیستند.

مزیت استفاده از وردپرس

با وردپرس تقریبا هر نوع سایتی را می توان به سرعت نصب کرد. پیاده سازی سایت با وردپرس نیاز به دانستن دانش برنامه نویسی ندارد. بی نهایت افزونه و قالب برای آن وجود دارد و …

چه سایتهایی را نمی توان با وردپرس پیاده سازی کرد؟

با وجود اینکه به وسیله وردپرس میتوان انواع و اقسام سایت را پیاده سازی کرد و تقریبا برای هر کاری افزونه ای وجود دارد یا میتوان برای کار مورد نظر افزونه اختصاصی طراحی کرد ولی با این حال بسیاری از پروژه ها را نمیتوان با وردپرس ساخت!

برای بعضی امور طراحی یک افزونه خاص و سنگین یا نصب افزونه های زیاد به طرز وحشتناکی بر عملکرد و کارایی سایت تاثیر میگذارد.

بطور مثال همانطور که در بالاتر راه اندازی فروشگاه اینترنتی با وردپرس شبیه دیجی کالا مثال زده شد ما فقط میتوانیم فروشگاهی در ظاهر شبیه دیجیکالاراه اندازی کنیم. اگر شما دقیقا فروشگاهی با قابلیتهای دیجیکالا نیاز دارید باید این پروژه را به برنامه نویس یا طراح سایت سفارش دهید. چرا که سایتی شبیه دیجیکالا از چندین میکروسرویس تشکیل شده و دارای یک سیستم انبارداری پیچیده و حسابداری پیشرفته است که هیچ افزونه ای شبیه آن برای وردپرس وجود ندارد و امکان ساخت آن برای وردپرس با شرایط فعلی وردپرس در حد رویا است.

همچنین بسیاری از سامانه های آنلاینی که با api های خاصی کار میکنند مثل سیستمهای حسابداری آنلاین، سامانه های حضور و غیاب کارکنان و دیگر پروژه های تخصصی از دسته مواردی هستند که نمیتوان با وردپرس انجام داد.

سایت شرکت زرین افزار در ظاهر میتوانست با وردپرس پیاده سازی شود ولی چون بخش مشتریان این سایت از طریق api به محصولات اختصاصی شرکت متصل است باعث شد برای این پروژه یک سایت و api به صورت اختصاصی برنامه نویسی شود.

نتیجه گیری

در کل برای سایتهای معمولی و امور عادی برای شروع میتوان از وروپرس بهره برد. ولی در طرح های حرفه ای تر که پیچیدگی بیشتری دارند و نیاز به سرویسهای تخصصی دارند استفاده از وروپرس نه تنها پیشنهاد نمی شود بلکه اصلا چنین قابلیتی برای آن وجود ندارد و هزینه ساخت افزونه هایی با توضیحات ذکر شده حتی از طراحی سایت از صفر تا صد نیز بیشتر می شود.