شاید تا چند سال پیش زندگی بدون موبایل غیر قابل تصور نبود. ولی امروزه بدون داشتن تلفن همراه هوشمند بسیاری از امور به سختی یا به کندی پیش میرود.
مخاطبان دستگاه هوشمند مثل موبایل یا تبلت استفاده های متفاوتی از آن دارند. بازی های آفلاین یا آنلاین، نرم افزارهای کاربردی، وبگردی، بلاگری، کار با شبکه های اجتماعی و … تنها بخش کوچکی از کاربرد موبایلهای امروزی به غیر از تماس و پیامک می باشند.
فهرستبندی مطالب
Toggleدر واقع هر نرم افزاری که قابلیت نصب و اجرا روی تلفن هوشمند را دارد اپلیکیشن موبایل یا app میگوییم. این نرم افزار میتواند در قالب بازی، نرم افزار کاربردی یا اپلیکیشنهای pwa باشد. تمامی این نرم افزارها باید برنامه نویسی شود و تقریبا بدون برنامه نویسی نمیتوان یک نرم افزار واقعی و کاربردی تولید کرد. معمولا اپ های موبایل برای سیستم عامل های مکینتاش مختص گوشی های Iphone شرکت apple و سیستم عامل android مختص سایر دیوایسهای هنراه نظیر سامسونگ، هووای، شیاومی و … تولید می شوند.
زبانها و محیطهای برنامه نویسی زیادی برای توسعه نرم افزارهای تلفن همراه وجود دارد که هر کدام به نحوی مزایا و معایب خود را دارند که برای تولید اپ موبایل میتوان از آنها استفاده کرد.
البته در برخی از موارد بسته به نوع سفارش صرفا فقط از زبان یا محیط برنامه نویسی خاصی باید استفاده نمود.
همانطور که گفته شد برنامه های موبایلی برای دو پلتفرم مکینتاش (ios) و اندروید طراحی و ساخته می شوند که هر کدام روی گوشی مربوط به خودش قابل نصب و اجرا هستند. مثلا برنامه های اپل را نمیتوان روی گوشی سامسونگ نصب کرد یا بلعکس.
برای هر کدام از این سیستم عامل ها زبان برنامه نویسی جداگانه ای وجود دارد.
برخی از محیطهای برنامه نویسی فقط مختص یک سیستم عامل خاص طراحی نشده اند و در این محیطها میتوان یک مرتبه کد نویسی کرد و برای چند سکو یا سیستم عامل خروجی تولید کرد. بطور مثال با یک بار کدنویسی میتوان هم برنامه ios و هم اندروید ساخت.
شما به وفور از مارکتهای موجود استفاده کرده اید. برای اندروید میتوان به Google Play، کافه بازار، مایکت و … و برای ios مارکتهایی نظیر Apple Store، سیب اپ و … اشاره کرد.
برنامه ها پس از تولید میتوانند در این مارکتها انتشار پیدا کنند. این برنامه ها میتوانند به صورت رایگان، پولی یا پرداخت درون برنامه ای باشند.
بازی هم مانند نرم افزار باید کد نویسی شود. منتها برای خیلی از بازی ها کد نویسی فقط بخشی از کار است. سفارش دهنده بازی باید یک سناریوی کامل و بی نقص از بازی مورد نظر داشته باشد. همچنین یک تیم گرافیکی، انیمیشن سازی، آهنگسازی و کارگردانی نیز باید در کنار برنامه نویس فعالیت کنند.
بسیاری از نرم افزار ها یا کاملا نیازمند اینترنت هستند مانند پیامرسانها یا برای برخی از بخشها نیاز به اینترنت دارند.
برنامه هایی که آنلاین هستند مثل پیام رسانها، شبکه های اجتماعی، مارکتها، تاکسی آنلاین نظیر اسنپ، برنامه های سفارش غذا، فروشگاه های آنلاین نظیر دیجیکالا، نرم افزارهای بانکی و پرداخت یاری مثل آپ، نرم افزارهای بورس و خرید فروش سهام و ارز دیجیتال و … همگی این برنامه ها به سرویس دهنده وب هم نیاز دارند. یکی از راهکارهای متداول برنامه های آنلاین استفاده از api یا وب سرویس است.
برنامه های آنلاین موبایل چه در قالب نرم افزار چه در قالب بازی، به غیر از اپلیکیشن طراحی شده نیاز به یک هسته تحت وب دارند که عملیات مورد نیاز را تحت وب انجام دهد و اطلاعات را در پایگاه داده آنلاین ذخیره کند. این واسط کاربری را api یا وب سرویس انجام میدهد.
به طور مثال یک اپلیکیشن فروشگاه آنلاین را بررسی میکنیم:
وجود پایگاه داده آنلاین باعث می شود اطلاعات مورد نیاز از هر جای دنیا قابل دستیابی باشد. مانند یک سایت.
برای یک برنامه آنلاین، برنامه نویسی در دو فاز انجام می شود.
فاز اول برنامه نویسی برای api که اصولا یک برنامه تحت وب است و نیاز به سرویس میزبانی وب (هاستینگ) و دامین دارد و این سرور باید آنلاین باشد. کل عملیات منطقی در این بستر انجام می شود.
فاز دوم برنامه نویسی اپلیکیشن موبایل است که بر اساس مستندات ارائه شده از سمت برنامه تحت وب، به api متصل می شود و صرفا وظیفه دریافت و نمایش اطلاعات api را بر عهده دارد.
مزایا:
معایب:
معرفی PWA را با مثال شروع میکنیم. برنامه مفید تریدر کارگزاری مفید، توئیتر و … نمونه ای از PWA هستند. PWA در اصل یک برنامه آنلاین است ولی در ظاهر قالب یک اپلیکیشن موبایل را دارد ولی در واقع یک سایت است که طوری برنامه نویسی شده که در قالب اپلیکیشن موبایل به صورت ریسپانسیو قرار گیرد.
یکی از پیام رسانها را بررسی کنید. متوجه می شوید میتوانید این اپلیکیشن در قالب یک سایت هم باز کنید و دقیقا همان چیزی را مشاهده میکنید که در قالب اپلیکیشن می دیدید.
یکی از مهمترین مزیت های PWA بروزرسانی آسان است. بطوریکه شما تغییرات را در سمت سرور انجام میدهید و کاربر بدون نیاز به آپدیت برنامه از طریق مارکتها میتواند این تغییرات را ببیند و بدون انجام هیچ عمل خاصی برنامه اش بروز می شود.
اگر صاحب یک فروشگاه اینترنتی هستید با داشتن یک برنامه موبایل می توانید اقدام به فروش نمایید و محصولات شما در گوشی کاربران همیشه همراهشان است.
با توجه به پیشرفت تکنولوژی، مشاغل زیادی پدید آمده که همگی در بستر آنلاین هستند و بهترین ابزار برای مدیریت این مشاغل یک اپلیکیشن موبایل است.
اگر هدف شما از اپلیکیشن های موبایل، درآمد و شغل است قطعا مسیر درستی را انتخاب کرده اید.
البته همه افراد شاید هدفشان درآمد و مادی نباشد. خیلی از برنامه ها میتوانند جنبه خدماتی، فرهنگی و … داشته باشند.
به هر حال صرف نظر از هرگونه هدفی که داشته باشید در حال حاضر در عصر موبایل قرار دارید و هم شما هم مخاطبانتان به اپلیکیشن موبایل نیاز دارند.