هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

زرین‌افزار
#

برنامه‌نویسی نرم‌افزارهای سفارشی - زرین‌افزار

برنامه‌نویسی نرم‌افزارهای سفارشی

برنامه‌نویسی نرم‌افزارهای تحت ویندوز برای تولید و ساخت نرم‌افزارهای کاربردی، نرم‌افزارهای تخصصی و نرم‌افزارهای مشاغل برای بهتر شدن امور انجام می‌شود و برنامه ساخته شده در محیط ویندوز قابل نصب و اجرا است.

از جمله نرم‌افزارهای کاربردی معروف که برای سیستم‌عامل‌های متداول نظیر ویندوز، لینوکس و مک ساخته شده‌اند می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • نرم‌افزارهای تایپ مثل Microsoft Word
  • نرم‌افزارهای گرافیکی مثل Adobe Photoshop
  • نرم‌افزارهای مهندسی مثل Autocad

همچنین برخی نرم‌افزار‌ها برای مشاغل خاصی طراحی شده‌اند مثل:

  • نرم‌افزارهای حسابداری
  • نرم‌افزارهای حقوق و دستمزد
  • نرم‌افزاری حضورغیاب
  • نرم‌افزارهای ERP
  • نرم‌افزارهای مدیریت بیزینس

نرم‌افزار چیست؟

در عصر دیجیتال واژه نرم‌افزار یک واژه غریب نیست. امروزه همه می‌دانیم نرم‌افزار چیست و چه کاربردی دارد. همه ما بر روی کامپیوتر شخصی یا محل کار خود نرم‌افزارهایی داریم و برای پیشبرد اهداف یا ساده سازی امور از نرم‌افزارها استفاده می‌کنیم.

برخی از این نرم‌افزارها در بیزینس و شغل ما استفاده می‌شود و برخی برای سرگرمی! اما چیزی که مبرهن است اینست که نرم‌افزارها برای کمک به ما ساخته شده‌اند.

به عبارت دیگر نرم‌افزار، دستورالعمل‌هایی است که به رایانه می‌گوید چه کاری انجام دهد. نرم‌افزار شامل مجموعه کاملی از برنامه گ‌ها، رویه‌ها و روال‌های مرتبط با عملکرد یک سیستم کامپیوتری است.

این اصطلاح برای متمایز ساختن این دستورالعمل‌ها از سخت‌افزار ابداع شد‌. مجموعه دستورالعمل‌هایی که سخت افزار کامپیوتر را برای انجام یک کار هدایت می‌کند، برنامه یا برنامه نرم‌افزاری نامیده می‌شود.

انواع نرم‌افزار

دو نوع اصلی نرم افزار عبارتند از نرم افزار سیستم و نرم افزار کاربردی. نرم‌افزار سیستم عملکرد داخلی رایانه را عمدتاً از طریق یک سیستم عامل کنترل می‌کند و همچنین تجهیزات جانبی مانند نمایشگرها، چاپگرها و دستگاه‌های ذخیره سازی را کنترل می‌کند.

در مقابل، نرم‌افزار کاربردی، کامپیوتر را به اجرای دستورات داده شده توسط کاربر هدایت می‌کند و شامل هر برنامه‌ای است که داده‌ها را برای کاربر پردازش می‌کند. به طور مثال نرم‌افزارهای کاربردی شامل برنامه‌های حسابداری، حقوق و دستمزد، حضورغیاب، نرم‌افزارهای تخصصی مشاغل و … هستند.

دسته سوم نرم‌افزارهای شبکه هستند که ارتباط بین کامپیوترهای متصل در یک شبکه را کنترل می‌کند.

نرم‌افزار چطور اجرا می‌شود؟

نرم‌افزار معمولاً روی یک حافظه بلندمدت خارجی مانند هارد دیسک ذخیره می‌شود. هنگامی که برنامه در حال استفاده است، رایانه آن را از هارد می‌خواند و دستورالعمل ها را به طور موقت در حافظه تصادفی (RAM) قرار می‌دهد. سپس توسط پردازشگر (CPU) پزردازش، ترجمه و اجرا می‌شوند.

برنامه‌نویسی نرم‌افزارهای سفارشی

نرم‌افزار چطور ساخته می‌شوند؟

نرم‌افزارها به وسیله برنامه‌نویسی توسط برنامه‌نویسان و توسعه‌دهنده‌ها ساخته می‌شوند.

برنامه‌نویسان بسته به نوع و کاربرد نرم‌افزار با استفاده یک یا چند زبان برنامه‌نویسی اقدام به ساخت یک نرم‌افزار می‌کنند.

برنامه‌نویسی نرم‌افزارهای بزرگ معمولا توسط یک تیم متخصص برنامه‌نویسی در یک شرکت انجام می‌شود. این تیم شامل برنامه‌نویسان، تحلیل‌گر سیستم، طراح، مدیر پروژه، طراح الگوریتم، متخصص پایگاه داده و … است.

برنامه‌نویسی نرم‌افزار چطور انجام می‌شود؟

برنامه‌نویسی نرم‌افزار در شرکت‌ها توسط تیم‌های برنامه‌نویسی انجام می‌شود. همچنین نرم‌افزارها در مقیاس کوچک‌تر توسعه‌دهندگان آزادکار فریلنسر نیز قابل انجام هستند. هر زبان برنامه‌نویسی سینتکس‌ها و دستورالعمل‌های خود را دارد که برنامه‌نویس از آنها آگاه است و می‌داند برای هر عمل از چه دستور و کدی باید استفاده کند.

در پروژه‌های بزرگ برنامه‌نویسی فقط به تایپ کدها ختم نمی‌شود و رعایت اصول شی‌گرایی، استفاده یا طراحی از الگوها و معماری‌ها و رعایت استانداردهای توسعه محور برای پروژه الزامی است.

مراحل برنامه‌نویسی و تولید نرم‌افزار چیست؟

برای برنامه‌نویسی باید یک زبان برنامه‌نویسی انتخاب شود و در محیط کدنویسی تعیین شده IDE اقدام به تایپ کدها و دستورات کرد. قبل از شروع تایپ کدها باید نیازمندی‌های پروژه مشخص شود، تحلیل‌های لازم انجام شده و بهترین الگوریتم تعیین گردد. همچنین اگر پروژه نیاز به پایگاه داده دارد باید بر اساس نیاز و عملکرد پروژه، پایگاه داده مورد نظر انتخاب و طراحی شود.

زبان‌های برنامه‌نویسی برای تولید نرم‌افزار تحت ویندوز کدامند؟

زبان‌های برنامه‌نویسی زیادی وجود دارد ولی فقط تعداد کمی از آنها به صورت متداول استفاده می‌شوند. هر زبان برنامه‌نویسی مختص یک نوع کار است و برخی زبان‌ها توانایی ساخت پروژه‌های مختلف در سایر پلتفرم‌ها را نیز دارا هستند.

برای تولید و ساخت نرم‌افزارهای تحت ویندوز معمولا از زبانهای C و C++ (سی‌پلاس‌پلاس)، زبان C# (سی‌شارپ)، زبان Java و پایتون استفاده می‌شود. در ایران برای ساخت نرم‌افزارهای تحت ویندوز معمولا زبان سی‌شارپ مدنظر قرار می‌گیرد که برای ساخت چنین برنامه‌هایی بسیار قدرتمند و هر از نظر عالی است.

تا چند سال قبل برای تولید نرم‌افزارهای ویندوزی رقابت شدیدی بین زبان سی‌شارپ و دلفی بود که در حال حاظر زبان سی‌شارپ حرف اول را می‌زند.

البته نباید از قدرت زبان جاوا غافل شد و این زبان نیز از جایگاه خوبی در میان برنامه‌نویسان برخوردار است. به‌طور معمول از زبان سی‌شارپ برای ساخت نرم‌افزارهای سفارشی و تخصصی مشاغل مثل برنامه‌های حسابداری و … استفاده می‌شود، زبان جاوا در پروژهای ERP و برنامه‌هایی که از پایگاه داده Oracle استفاده می‌کنند استفاده می‌شود، پایتون در برنامه‌های مبتنی بر هوش مصنوعی بی‌رقیب است و سی‌پلاس‌پلاس برای ساخت برنامه‌هایی که با سیستم‌عامل و سخت‌افزار ارتباط دارند استفاده می‌شود.

هر چند هیچ قانونی برای الزام به استفاده از این زبان‌ها برای موارد گفته شده نیست و موارد ذکر شده صرفا نتیجه نظرسنجی از برنامه‌نویسان بوده است.

پایگاه داده چیست و چه پایگاه داده‌ای باید استفاده شود؟

پایگاه داده یا دیتابیس (Database) که بانک‌اطلاعاتی نیز نامیده می‌شود محلی برای ذخیره اطلاعات ثبت شده در نرم‌افزار و فراخوانی آن اطلاعات در جایی که مورد نیاز است می‌باشد.

مثلا در یک نرم‌افزار حسابداری، اطلاعاتی که در آن ثبت می‌شود باید در پایگاه داده ذخیره شود و موقع گزارش‌گیری یا فراخواندن اطلاعات مجدد برنامه به پایگاه داده رجوع می‌کند و دیتای مورد نیاز را پیدا کرده و نمایش می‌دهد.

برخی از نرم‌افزارها به پایگاه داده نیازی ندارند. در واقع این نوع از نرم‌افزارها چیزی برای ذخیره و بازیابی ندارند.

برخی دیگر از نرم‌افزارها اطلاعات کمی را ذخیره می‌کنند و بنابراین به پایگاه داده بزرگ نیاز ندارند. حتی می‌توانند این اطلاعات را در یک فایل تکست یا رجیستری ویندوز ذخیره کنند.

پایگاه داده‌های زیادی وجود دارد که بسته به نوع پروژه می‌توان از آنها استفاده کرد. در زیر معروف‌ترین و پر کاربردترین آنها ذکر می‌شود:

  • Sql Server – این دیتابیس محصول شرکت مایکروسافت است و معمولا در زبان‌های برنامه‌نویسی دات‌نت مایکروسافت مثل سی‌شارپ استفاده می‌شود و یکی از قدرتمندترین پایگاه‌داده‌های حال حاضر دنیاست. اس‌کیو‌ال سرور در دو مد سرور و لوکال (اکسپرس) وجود دارد که مد سرور برای استفاده در شبکه چه داخلی چه جهانی (اینترنت) استفاده می‌شود و قابلیت اتصال همزمان چندین کاربر را دارد. مد لوکال برای نرم‌افزارهای کوچک تک کاربره استفاده می‌شود که فقط روی یک سیستم نصب و اجرا می‌شود.
  • MySql – یک دیتابیس سریع و قدرتمند تحت وب است که معولا در طراحی سایت یا سامانه‌های اینترنتی استقاده می‌شود‌. معمولا کنار زبان‌های برنامه‌نویسی PHP و Python استفاده می‌شود.
  • Oracle – یکی از قدرتمندترین دیتابیس‌های جهان است که با بهره‌وری از یک موتور قوی در پردازش کوئری‌های سنگین در پروژه‌های بزرگ استفاده می‌شود. این پایگاه داده معمولا کنار  زبان قدرتمند Java استفاده می‌شود و در نرم‌افزارهای فوق سنگین مثل ERP به کار گرفته می‌شود.
  • PostgreSQL – سیستم پایگاه‌داده رابطه‌ای و منبع‌باز با پایداری چشمگیری است که از توابع مختلف SQL، کلیدهای خارجی، Subqueries، تریگرها و بسیاری از عملگرهای از‌ پیش تعریف‌شده پشتیبانی می‌کند. از دیتابیس PostgreSQL برای ذخیره‌سازی اطلاعات سیستم‌های متفاوت مانند وب‌اپلیکیشن‌ها و گوشی موبایل و سیستم‌های تجزیه‌و‌تحلیل استفاده می‌شود. این پایگاه داده تقریباً برای تمام توزیع‌های لینوکس و سایر سیستم‌عامل‌ها، ازجمله ویندوز و macOS دردسترس است.
  • Sqlite – یک دیتابیس سبک و کوچک است که در پروژه‌های کوچک یا نرم‌افزارهایی که در حد محدود ذخیره و بازیابی اطلاعات انجام می‌دهند استفاده می‌شود. این دیتابیس غالبا در برنامه‌های موبایلی که اطلاعات را به صورت محلی ذخیره می‌کنند کاربرد دارد.
  • MongoDB – مونگو دیبی (Mongo DB) یکی از معروف‌ترین پایگاه داده‌های No SQL است که ساختار منعطفی دارد و بیشتر در پروژه‌هایی با حجم بالای داده استفاده می‌شود. مونگو دیبی شامل مجموعه‌ای از مقادیر است. این مقادیر به صورت سندهایی (Document) هستند که با اندازه‌های مختلف، انواع مختلفی از داده‌ها را در خود جای داده‌اند. این مسئله باعث شده که مونگو دیبی بتواند داده‌هایی با ساختار پیچیده مانند داده‌های سلسله مراتبی و یا آرایه‌ای را در خود ذخیره کند.

مراحل ثبت سفارش به شرکت برنامه‌نویسی

کارفرمایی که بر اساس احساس نیاز به یک نرم‌افزار احتیاج پیدا کرده به دو صورت با شرکت‌های برنامه‌نویسی ارتباط برقرار می‌کند. یا تماس مستقیم یا دعوت به شرکت در مناقصه. در هر صورت زمانی که با تیم برنامه‌نویسی ارتباط برقرار شد نیاز است مراحل زیر طی شود:

  1. ارائه مستندات و نیازمندی‌ها و انتظارات از برنامه مورد نظر توسط کارفرما
  2. تشکیل جلسه بین کارفرما و برنامه‌نویس یا یازدید برنامه‌نویس از محل مورد نظر (اگر پروژه در سطح یک سایت کارگاهی باشد) در صورت لزوم
  3. بررسی مستندات و نیازمندی‌ها توسط تیم برنامه‌نویسی و کشف قیمت
  4. ارئه پیشنهاد و انعقاد قرارداد
  5. شروع کار توسط برنامه‌نویس و پیاده‌سازی پروژه

چرا برای سفارش برنامه‌نویسی نرم‌افزار شرکت زرین‌افزار را انتخاب کنم؟

شرکت زرین‌افزار متشکل از برنامه‌نویسهای با تجربه‌ای با حدود بیست‌سال سابقه است که تا کنون در پروژه‌های زیادی حضور موفق داشته است. ما تازه‌کار نیستیم، موسسان زرین‌افزار خود برنامه‌نویسان حرفه‌ای هستند که سالها قبل از تاسیس زرین‌افزار در شرکت‌های معتبر هگخصوصی و دولتی فعالیت مستمر داشته‌اند و از این حیث دارای تجربه بالایی هستند.

کارمندان و سایر برنامه‌نویسان ما جوان و بروز هستند و در یادگیری و به کارگیری تکنولوژی‌های جدید از انگیزه بالایی برخوردار هستند‌.

تعهدات طرفین در سفارش برنامه‌نویسی و قرارداد

در قراردادهای برنامه‌نویسی معمولا دو طرف توافقاتی می‌کنند و تعهداتی دارند. این تعهدات برای برنامه‌نویس به شرح ذیل است:

تعهدات برنامه‌نویس:

  1. پیاده‌سازی پروژه دقیقا مطابق با خواسته مشتری
  2. تحویل به موقع نرم‌افزار در زمان مشخص شده
  3. ارائه نسخه پایلوت و اولیه به مشتری
  4. برطرف‌سازی باگ و مشکلات یا افزودن ویژگی‌ها مطابق قرارداد و ارائه نسخه نهایی به مشتری
  5. پشتیبانی، نگهداری و آموزش مطابق قرارداد
  6. امکان تمدید پشتیبانی و خدمات پس از فروش مطابق قرارداد
  7. عدم افشای اطلاعات محرمانه کارفرما

تعهدات کارفرما:

  1. ارائه درخواست سفارش به صورت کتبی و شفاف بدون ابهام
  2. معرفی یک کارشناس فنی به عنوان نماینده که به مسائل IT تسلط داشته باشد (جهت جلوگیری از سوتفاهم و درخواست‌های غیرمنطقی)
  3. پرداخت پیش‌پرداخت حداقل ۳۰درصد از مبلغ قرارداد
  4. پرداخت مبلغ باقی‌مانده طبق قرارداد و در موعد مقرر
  5. بررسی دقیق و فنی نسخه پایلوت و ارائه گزارش و درخواست مطابق قرارداد
  6. بررسی دقیق نسخه نهایی و ارائه تاییدیه کتبی معتبر
  7. درخواست ویژگی طبق قرارداد و عدم خواسته و مطالبات فراتر از قرارداد
  8. عدم واگذاری نرم‌افزار به شخص دیگر چه از جهت بهره‌برداری چه از جهت توسعه
  9. عدم درخواست سورس‌کد پروژه. طبق قانون حقوق معنوی سورس پروژه متعلق به برنامه‌نویس است. در صورت نیاز به سورس ضمن ذکر در قرارداد، مبلغ مظاعف (حداقل تا سه برابر قیمت برنامه) اخذ می‌گردد و بند پشتیبانی باطل می‌شود.

موارد ذکر شده بخشی از تعهدات طرفین در قرارداد برنامه‌نویسی است که طبق توافق امکان تغییر جزئی در آن وجود دارد.